Hoppa till innehåll

Populära köns­neutrala namn

Här hittar du de mest populära och trendiga könsneutrala namnen, även kallade unisexnamn. Bland dom mest populära könsneutrala namnen från 2022 hittar vi Charlie, Lo, Rayan, Mio och Juno. Allra populärast var namnet Charlie som gavs till 462 nyfödda år 2022. Det finns totalt 5 817 könsneutrala namn i den här listan.

Vilket är Sveriges populäraste könsneutrala namn? Om man med populära namn menar hur många nyfödda barn som får ett namn som tilltalsnamn så är Charlie det överlägset populäraste svenska unisexnamnet (enligt våra definitioner, se längre ned). Charlie hamnade på plats 18 på Namntoppen för pojknamn år 2022 men även 41 flickor fick namnet detta år. Ett annat populärt könsneutralt namn är Lo som stadigt ökat i popularitet de senaste 15 åren. År 2003 fick inget barn Lo som tilltalsnamn men år 2022 var det hela 213 stycken. Den större delen av dessa var flickor men även 27 pojkar fick namnet. Andra unisexnamn på uppgång är Luca, Francis och Essa.

Många namn sorteras av tradition in som antingen pojk- eller flicknamn, även om det numera inte finns några juridiska begränsningar för vad man får heta. I den här listan har vi tagit med de namn som bärs av alla kön, så kallade könsneutrala namn.

Vi på Allt om Namn har definierat ett namn som könsneutralt om det bärs av båda könen och minst sju procent av bärarna tillhör det "andra" könet, det minst vanliga.

Begynnelsebokstav:
Kön:
AllaFlicknamnPojknamnKönsneutrala namn
Antal bokstäver i namnet:
Alla234567+
Sortering:
PopulärastVanligastOvanligastAlfabetisk

Unisexnamnen är sorterade efter hur många nyfödda barn i Sverige som fick namnet som tilltalsnamn år 2022.

Vad är ett könsneutralt namn?

Många namn sorteras av tradition in som antingen pojk- eller flicknamn, även om det numera inte finns några juridiska begränsningar för vad man får heta. Vi på Allt om Namn har definierat ett namn som könsneutralt om det bärs av båda könen och minst sju procent av bärarna tillhör det "andra" könet, det minst vanliga.

Unisex-namn har blivit allt mer populära under senare år och det finns både för- och nackdelar med att ge sitt barn ett sådant namn. Att en person inte kan avgöra ens kön och därmed ha förutfattade meningar om en kan ju vara till fördel då man får större möjlighet att skapa sin egna identitet. I en jobbansökan kan det bli svårt för personen som läser att avgöra om det är en man eller kvinna som ansökt om jobbet. Om det är är en för- eller nackdel beror nog på.

Hur ska man kunna välja bland alla vackra könsneutrala namn?

Det finns mycket att tänka på när man ska välja ett könsneutralt namn till sitt barn. Vill du att det ska vara ett vanligt eller ovanligt namn? Är det viktigt att namnet är enkelt att stava och uttala? Vill du att namnet ska betyda något särskilt? Ska barnet få sitt namn efter någon släkting? Fungerar namnet på engelska eller annat språk som barnet kommer att tala? Hur passar barnets namn ihop med syskonens? Alla dessa frågor kan vara värda att fundera över då barnet troligtvis kommer att bära sitt namn hela sitt liv. Läs mer om att välja ett bra unisex-namn på sidan Barnnamn.

Du kan spara de könsneutrala namn som du gillar i din Favoritlista genom att klicka på hjärtat intill namnen. På så sätt kan du samla alla dina bästa barnnamn på ett ställe!

Hur många könsneutrala namn finns det att välja på?

Här på Allt om Namn finns det fler än 5 000 könsneutrala namn. Detta är namn som minst två personer i Sverige bär som förnamn. Utöver detta finns det så klart namn som ingen eller endast en personer heter. Kanske vill du hitta på ett nytt unikt könsneutralt namn till ditt barn? Annars är det bara att sätta igång och kika igenom listorna med unisex-namn. Lycka till!

Könsneutrala namn efter ursprung

Om du är intresserad av att hitta ett könsneutralt namn som används på en viss plats i världen rekommenderar vi dig att kika på Namn efter geografi. Där kan du hitta könsneutrala namn som används och fungerar bra i ett annat land eller på ett annat språk.

Vad betyder ”klockan” intill namnen?

Intill varje namn finns en ”klocka” som visar hur stor andel av personerna som bär namnet som är kvinnor respektive män.
Till exempel betyder
att 50% är kvinnor och 50% är män
medan
betyder att 75% är kvinnor och 25% är män.

Varifrån kommer listan med könsneutrala namn?

Könsneutrala namnen och information om hur många personer som bär varje namn kommer från Statistiska centralbyrån (SCB). Om ditt namn saknas i listan beror det antagligen på att du är den enda personen i Sverige som bär namnet. Datan från SCB innehåller endast namn som minst två personer heter.