Hoppa till innehåll

Namns­dagar i december

Här kan du se alla namn som har namnsdag i december.

Det finns 105 namnsdagsbarn i december. Månaden inleds med Oskar och Ossian som har namnsdag 1 december och avslutas med Sylve och Sylvester som har namnsdag 31 december.

Gubbtian

I december månad hittar vi "gubbtian", en manlig motsvarighet till "fruntimmersveckan" i juli. Mellan 14:e och 23:e december är det enbart män som har namnsdagar (enligt namnlängden).
De som har namnsdagar dessa dagar är Sten, Sixten, Gottfrid, Assar, Stig, Abraham, Isak, Israel, Moses, Tomas, Natanael, Jonatan och Adam. Flertalet av namnen är ganska ovanliga och många har en biblisk koppling.
Vi kan dock notera att även kvinnonamnet Gottfrida har namnsdag under denna period, men det namnet finns inte med i namnlängden utan har lagts till i den utökade Akademialmenackan då det är besläktat med Gottfrid som det delar namnsdag med.

Namnsdagar andra månader

Här kan du se vilka namn som har namnsdag under årets övriga månader.

Namnsdagarna är hämtade från Akademialmanackan som ges ut av Svenska Akademien och innehåller en namnlista som förutom de 616 namnen som ingår i den vanliga namnlängden även innehåller vissa namn som är språkligt besläktade med dom.