Hoppa till innehåll

Ylva

Ett vanligt kvinnonamn.

Här har vi samlat information om namnet Ylva. Du kan se hur många personer i Sverige som bär namnet som förnamn och tilltalsnamn, medelåldern på dessa, hur populärt det är att ge till sitt nyfödda barn, vad namnet betyder samt dess ursprung.

Ursprung: Nordiskt

Namnsdag: 11 april

Vad betyder Ylva?

Nordiskt namn med betydelsen ’varghona’ (egentligen femininform av ulv, se Ulf).

Källa: Svenska Akademien

Hur många heter Ylva i Sverige?

10 742 kvinnor heter Ylva i förnamn. Av dessa har 7 600 Ylva som tilltalsnamn. Snittåldern är 50.1 år.

5 män heter Ylva i förnamn. Av dessa har 3 Ylva som tilltalsnamn.

99.95% av alla som heter Ylva i förnamn är kvinnor.

Källa: SCB (Antal personer med namnet 2022-12-31)

Hur många nyfödda barn får namnet Ylva?

2022 föddes 65 barn som fick tilltalsnamnet Ylva.

Flickor
Pojkar

Diagrammet ovan visar antal nyfödda barn som har fått tilltalsnamnet Ylva uppdelat per år och kön. De år som endast en flicka/pojke fått namnet visas som noll i diagrammet då det i datan från SCB är satt till just noll. Källa: SCB.

Vi saknar data om antal barn som fick namnet Ylva före 1998.

Historierna bakom namnet Ylva

Här kan du läsa historier om varför våra läsare har fått namnet Ylva eller gett namnet till sitt/sina barn.

  • Mitt namn är Ylva och jag är född i mitten av 50-talet. Jag visste inte om, eller kände någon, som hette Ylva. Därför tyckte jag inte om mitt namn. Frågade mamma varför jag fick heta Ylva. Svaret var: hon hade hört talas om namnet, som tillhörde en tysk konståkerska, och tyckte att det var ett så fint namn så hennes första barn fick därför heta det. Under min uppväxt flyttade vi några gånger, och jag tyckte alltid att det var så jobbigt att behöva säga vad jag hette i skolan. Det var vanligt att eleverna trodde jag hette Yvonne. Vid ett tillfälle när vi flyttade så bestämde jag mig för att säga att jag hette Monica (mitt tredje namn), för det tyckte jag var såå fint. Men, när jag blev presenterad i klassen och skulle tala om vad jag hette så glömde jag helt bort att jag skulle säga Monica! Ylva kom av bara farten o då kunde man ju inte ångra sig, ha ha ha. På mellanstadiet hörde jag talas om en annan flicka som hette Ylva, och då kände jag mig lite glad över att äntligen veta att någon annan hette Ylva. Nu är det ju ett namn som dyker upp lite då och då, och nästan varje gång så hajar jag till lite. Tänk att det är fler än jag som heter Ylva, äntligen!Ylva, september 2022

Heter du Ylva eller har du gett namnet till ditt barn? Dela gärna med dig av historien bakom i så fall. Du kan även läsa fler historier bakom andra namn.

Kända personer som heter Ylva

  • Ylva Johansson - politiker
  • Ylva Nowén - alpinskidåkare

Artiklar som handlar om namnet Ylva

Här är en lista på artiklar där namnet Ylva förekommer.

Namn som liknar Ylva

Gillar du namnet Ylva och vill hitta andra namn med liknande stavning? Då kanske något av dessa namn kan vara intressant.

Syskonnamn till Ylva

Letar du efter namn som passar bra ihop med Ylva? Då kan du använda dig av vår generator för syskonnamn som ger dig förslag på möjliga namn.

Hitta fler namn

Testa gärna någon av dessa sätt för att hitta fler fina och vackra namn.

Föreslå ändringar

Vet du vad Ylva betyder eller känner du till några kändra personer som bär namnet? I så fall får du gärna föreslå en ny betydelse eller känd person.

Bild / infographic

Du får gärna dela denna bild i sociala medier eller på din blogg. Länka gärna tillbaka till denna sida.

Hur många heter Ylva i våra grannländer?

Se hur många i Danmark som heter Ylva
Se hur många i Norge som heter Ylva