Hoppa till innehåll

Petersson

Ett av Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Petersson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Petersson?

Petersson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Peters son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Petersson i efternamn i Sverige?

Det finns 25 846 personer i Sverige som heter Petersson i efternamn. Det finns även 43 personer som heter Petersson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Petersson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Petersson mellan åren 1999 och 2021.

Före år 1999 rapporterade SCB bara antal personer som bar de 100 vanligaste efternamnen i Sverige. Det finns på grund av detta ingen data före 1999 i diagrammet ovan, trots att det kan ha funnits personer som bar namnet Petersson även då.

Efternamn som liknar Petersson

Gillar du efternamnet Petersson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.