Hoppa till innehåll

Persson

Ett av Sveriges allra vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Persson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Persson?

Persson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Pers son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Persson i efternamn i Sverige?

Det finns 93 517 personer i Sverige som heter Persson i efternamn. Det finns även 71 personer som heter Persson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Persson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Persson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Persson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Persson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Persson

Gillar du efternamnet Persson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.