Hoppa till innehåll

Olsson

Ett av Sveriges allra vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Olsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Olsson?

Olsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Ols son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Olsson i efternamn i Sverige?

Det finns 94 065 personer i Sverige som heter Olsson i efternamn. Det finns även 14 personer som heter Olsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Olsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Olsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Olsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Olsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Olsson

Gillar du efternamnet Olsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.