Hoppa till innehåll

Olofsson

Ett av Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Olofsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Olofsson?

Olofsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Olofs son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Olofsson i efternamn i Sverige?

Det finns 22 174 personer i Sverige som heter Olofsson i efternamn. Det finns även 94 personer som heter Olofsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Olofsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Olofsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Olofsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Olofsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Olofsson

Gillar du efternamnet Olofsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.