Hoppa till innehåll

Nilsson

Sveriges fjärde vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Nilsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Nilsson?

Nilsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Nils son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Nilsson i efternamn i Sverige?

Det finns 150 616 personer i Sverige som heter Nilsson i efternamn. Det finns även 124 personer som heter Nilsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Nilsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Nilsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Nilsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Nilsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Nilsson

Gillar du efternamnet Nilsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.