Hoppa till innehåll

Larsson

Ett av Sveriges allra vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Larsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Larsson?

Larsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Lars son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Larsson i efternamn i Sverige?

Det finns 111 071 personer i Sverige som heter Larsson i efternamn. Det finns även 139 personer som heter Larsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Larsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Larsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Larsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Larsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Larsson

Gillar du efternamnet Larsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.