Hoppa till innehåll

Johansson

Sveriges näst vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Johansson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Johansson?

Johansson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Johans son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Johansson i efternamn i Sverige?

Det finns 219 211 personer i Sverige som heter Johansson i efternamn. Det finns även 86 personer som heter Johansson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Johansson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Johansson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Johansson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Johansson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Johansson

Gillar du efternamnet Johansson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.