Hoppa till innehåll

Jakobsson

Ett mycket vanligt efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Jakobsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Jakobsson?

Jakobsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Jakobs son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Jakobsson i efternamn i Sverige?

Det finns 18 768 personer i Sverige som heter Jakobsson i efternamn. Det finns även 7 personer som heter Jakobsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Jakobsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Jakobsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Jakobsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Jakobsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Jakobsson

Gillar du efternamnet Jakobsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.