Hoppa till innehåll

Jönsson

Ett av Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Jönsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Jönsson?

Jönsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Jöns son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Jönsson i efternamn i Sverige?

Det finns 27 869 personer i Sverige som heter Jönsson i efternamn. Det finns även 9 personer som heter Jönsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Jönsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Jönsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Jönsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Jönsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Jönsson

Gillar du efternamnet Jönsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.