Hoppa till innehåll

Hansson

Ett av Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Hansson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Hansson?

Hansson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Hans son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Hansson i efternamn i Sverige?

Det finns 38 743 personer i Sverige som heter Hansson i efternamn. Det finns även 126 personer som heter Hansson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Hansson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Hansson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Hansson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Hansson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Hansson

Gillar du efternamnet Hansson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.