Hoppa till innehåll

Gustafsson

Ett av Sveriges allra vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Gustafsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Gustafsson?

Gustafsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Gustafs son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Gustafsson i efternamn i Sverige?

Det finns 63 453 personer i Sverige som heter Gustafsson i efternamn. Det finns även 56 personer som heter Gustafsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Gustafsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Gustafsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Gustafsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Gustafsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Gustafsson

Gillar du efternamnet Gustafsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.