Hoppa till innehåll

Eriksson

Sveriges femte vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Eriksson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Eriksson?

Eriksson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Eriks son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Eriksson i efternamn i Sverige?

Det finns 121 565 personer i Sverige som heter Eriksson i efternamn. Det finns även 163 personer som heter Eriksson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Eriksson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Eriksson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Eriksson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Eriksson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Eriksson

Gillar du efternamnet Eriksson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.