Hoppa till innehåll

Axelsson

Ett av Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Axelsson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Axelsson?

Axelsson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Axels son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Axelsson i efternamn i Sverige?

Det finns 20 862 personer i Sverige som heter Axelsson i efternamn. Det finns även 74 personer som heter Axelsson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Axelsson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Axelsson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Axelsson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Axelsson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Axelsson

Gillar du efternamnet Axelsson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.