Hoppa till innehåll

Andersson

Sveriges vanligaste efternamn.

Här har vi samlat information om efternamnet Andersson. Du kan se hur många som heter det, varifrån namnet kommer och hitta liknande efternamn.

Vad betyder efternamnet Andersson?

Andersson är ett så kallat patronymikon (eller metronymikon) och betyder helt enkelt Anders son. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Hur många heter Andersson i efternamn i Sverige?

Det finns 220 264 personer i Sverige som heter Andersson i efternamn. Det finns även 93 personer som heter Andersson i förnamn.

Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2021-12-31. Det kan dock finnas ytterligare personer som heter Andersson i efternamn men då som en del av ett "dubbel-efternamn".

Historik

I digrammet nedan kan du se hur många personer som har burit efternamnet Andersson mellan åren 1980 och 2021.

1998 och tidigare räknas alla stavningsvarianter av Andersson med i statistiken. Därför kan det synas ett hopp i diagrammet mellan år 1998 och 1999.

Vår data om antal personer som bär efternamnet Andersson sträcker sig tyvärr bara tillbaka till 1980.

Efternamn som liknar Andersson

Gillar du efternamnet Andersson och vill hitta andra efternamn med liknande stavning? Då kanske något av dessa efternamn kan vara intressant.