Hoppa till innehåll
  • Start
  • Alla efternamn

Alla efternamn

Här hittar du alla svenska efternamn som bärs av minst två personer. Listan är sorterad i ordning efter hur många personer som bär efternamnen.

Sveriges allra vanligaste efternamn är Andersson och bärs av 220 264 personer. Det näst vanligaste efternamnet i Sverige är Johansson och det tredje vanligaste är Karlsson. Inte helt oväntat är det just sonnamn som dominerar listan. De vanligaste namnen som är inte sonnamn är Lindberg, Lindström och Lindgren.

Information om totalt antal personer med varje efternamn kommer från SCB och gäller för 31 december 2022.

Vad betyder efternamnet?

Många av dagens efternamn är så kallade patronymikon (eller metronymikon) och består av faderns (eller moderns) namn med tillägget -son eller -dotter. Dessa namn har sina rötter i det gamla bondesamhället där barn vanligtvis ärvde sina fäders förnamn med tillägget son eller dotter. I slutet av 1800-talet upphörde dock detta och namnen började istället att gå i arv som släktnamn.

Klicka på ett efternamn för att läsa om efternamnet ursprung och betydelse. Om du undrar vad ditt efternamn betyder kan du söka efter det för att komma till dess sida.

Hitta på ett nytt efternamn

Har ni funderingar på att byta efternamn men vet inte vilket namn ni ska ta? På sidan Generera nytt efternamn kan ni få hjälp och inspiration till att komma på ert nya efternamn!

Hur gör jag för att byta efternamn?

För att byta efternamn behöver du skicka in en ansökan till Skatteverket. Läs mer på Skatteverkets sida Byta efternamn för att se hur du ska göra.